Ost och skinkpaj
Till 4 - 6 personer
1 sats pajdeg:
3dl vetemjöl
125g smör
2msk kallt vatten
1 form, 24 cm i diameter
Fyllning
150g rökt skinka
3 ägg
3dl mjälk
1-4del riven lagrad ost (ca 150g)
½ krm svartpeppar
ev. ½ tsk paprikapulver
Gör såhär.
Börja med pajdegen
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta snabbt ihop till en klump av pajdeg.
3. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter).
5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Grädda i 15 minuter.
6. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
Sedan fyllningen
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skär skinkan i strimlor. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
4. Sänk värmen till 200°C.
5. Lägg skinka och ost i pajformen. Häll över äggstanningen.
6. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat.
SMAKLIG MÅLTID!
Kommentarer
Trackback