internet

Permalink | Livet i Norge | Kommentarer (0)
2014-02-24 03:01:30

Jag som hade tänkt uppdatera er flitigt med bilder från semestern. Internet här suger! Spelar ingen roll om jag sätter mig 7 på morgonen när de flesta sover, jag får ändå spendera fler minuter stirrandendes på tomma sidor medan de laddar. Oerhört frustrerande! Vet inte ens om detta inlägg kommer att laddas upp....

Men då vet ni, ska njuta sista dagarna nu och skita i det här! Uppdatering kommer helt säkert när jag är hemma igen.

Resan i inlandet

Permalink | Sri Lanka '14 | Kommentarer (0)
2014-02-16 03:42:53

Just de första tio dagarna här i Sri Lanka så har vi hunnit ligga på stranden en gång, annars har vi bara gjort massa saker. Det största äventyret var att åka in i landet, resan var planerad tack vare Banku. Två nätter och tre dagar. Klockan 6 i måndags blev vi hämtade av en stor taxi som vi hade helt för oss själva så vi kunde luta bak sätena och sova största delen i taxin. Och det blev lååånga bilresor, så det var tur det!
 
 
Första stoppet - Elephant orphanage (elafantdagis).
Vi hade höga förväntningar på det, men blev båda ganska så besvikna. Världens turistfälla kändes det som! Elefanterna i sig såg visserligen ut att kanske ha det bättre än andra, även om några av dom hade kedjor hängandes i benen.Men kan ju bero på säkerhet också, de kan ju trots allt mosa oss om de skulle vilja. Höjdpunkten var att få se de små bebisarna leka med vattenslangen i en av inhängnaderna och att sen se en hel flock få gå och bada. Då satt vi på första parkett och åt buffe dessutom.
 Andra stoppet - Adams Peak.
Efter ännu en lång bilresa så kom vi fram till vårt boende. Vi fick i oss lite mat och sen var det bara att lägga sig ner och försöka sova några få timmar, för klockan 2 på natten skulle vi börja gå mot toppen av Adams Peak. Kändes lite spännande, detta hör nämligen inte till vanligheterna att vi bestiger berg! Bergstoppen är 2300meter över havet och har ungefär 6000 trappsteg. Högst upp finns det ett tempel, så det var väldigt mycket lokalt folk som tog sig upp, oavsett ålder (en tant gick med käpp och hon var säkert närmare 80år). Några stopp på vägen, men tillslut var vi uppe, tillräckligt i tid för att se den helt underbara soluppgången. Helt klart värt vartenda trappsteg. Det var värre att ta sig ner, benen skakade och nu 5 dgaar senare har känner jag fortfarande av träningsvärken (den var hemsk de första tre dagarna, kunde knappt gå). Men fortfarande, så jäkla värt och så stolt över mig själv att jag klarade det också.
Utsikten vid frukosten (och även lite info om berget).
 
 
 
Tredje "stoppet" - Tågresan.
Vi fick såklart inte sova efter bestigningen, men slumrade lite i bilen innan vi skulle kliva på tåget som skulle ta oss runt i deras miljöer med massa vackra vyer. Det var lite annat mot vad det är att åka tåg hemma i Sverige. Det var väldigt svårt att fånga på bild, men man får åka hit för att uppleva.
 
 
Tredje stoppet - Yala Nationalpark, Safari.
Även här skulle vi kliva upp tidigt, inte mycket sömn de tre senaste nätterna med andra ord. Men idag var en dag vi båda sett fram emot, vi hoppas på att få se någon leopard vilket vi tyvärr inte gjorde. Av mer än 50 bilar som åkte in på morgonen så var det 3 som hade sett leoparder. Vi såg många djur på håll och visst är det häftig natur att vistas i, massa djur och ett rikt fågelliv. Men man ville ju så gärna komma närmare. Så när det började dra sig mot sitt slut möter vi plötsligt en elefant mitt på vägen. Så jäkla häftigt! Men jag förstod nog inte förrän efteråt hur farlig en sån kan vara, han hade kunna vält bilen med sina stora betar om han hade kännt sig hotad. Två-tre meter från bilen kom den och alla var helt knäpptysta. Speciell känsla att stå öga mot öga med ett sånt stort vilt djur! Efter det kände vi oss väldigt nöjda med safarin.

Fick höra en historia efteråt om att en bekant till Banku gått ut i sin trädgård för att kissa, då stod det en vild elefant där som tog tag i honom med snabeln, slog ner honom och trampade på honom så han dog. En tragedi såklart, men känns ändå rätt overkligt att sånt ens händer.
 
Så var det den lilla trippen över och vi skulle återigen få åka tillbaka till stränder. Vi insåg dessutom att vi lyckats klämma ihop de mesta aktiviteter vi ville göra på redan första veckan, vilket betyder att vi nu bara kan ta det lugnt på stränderna och bara njuta sista 2 veckorna. Nu kunde vi äntligen få sova ut ordentligt! Avslutar med en bild på något man aboslut inte ser i sverige, haha.
 

Banku-day

Permalink | Sri Lanka '14 | Kommentarer (0)
2014-02-15 13:48:09

Banku är en man som erbjöd tuktuk till ett superfint hotell som han rekommenderade, efter det har vi pratat lite och lärt känna honom lite mer. Enligt honom själv är pengar inte det viktiga, han vill att vi ska vara nöjda eftersom det är vår resa. Så när vi var i Hikkaduwa tog vi en heldag med honom och åkte runt till lite olika platser. Stannade på lokala platser och åt på ställen där maten för 4 personer kostade oss knappt 40kr och en liten godispåse 3kr. Sånt är alltid kul att få uppleva.
 
På väg mot vårt första stopp stannade vi till vid en minnselund, här är flera kroppar begravda efter tsunamin 2004. Många hus som stått kvar efter vågen var totalt förstörda och Bankus bror som körde oss hade själv förlorat sina barn i katastofen. Finns inte ord för hur tragiskt det är.
 
 
Först stoppet vi gjorde var på en turtle hatchery. Jag är väldigt dålig på att lyssna på information om djuren, jag tycker det är häftigare att få se och röra. Men här la sköldpaddorna sina ägg, sen när det var dags kröp de små ungarna upp ur sanden och visseligen flyttades till en stor basäng. Efter cirka tre dagar släpptes de ut i havet. Andra sköldpaddor som varit med om olyckor som tillexampel fastnat i fiskenät, blev vårdade och väl omhändertagna här.
Albino-sköldpadda!
 
 
Ett snabbt stopp vid Moon Stone, en gruva och verkstad för fina smycken. Inte allt för intressant enligt mig. Men fint.
 
 
Så för att få lite mer förståelse för tsunami-tagedin och dess innebörd så åkte vi till ett museeum med massor av foton, texter och teckningar från den här hemska tiden. Det gjorde ont att se allt och det är fortfarande väldigt svårt att förstå för oss som inte upplevt det. Men både Sonny och jag blev väldigt berörda och man inser hur lyckligt lottad man är. Jag önskar bara att man faktiskt, även när man kom hem, uppskattade livet mer än vad man gör och inte tog allt förgivet.
En gåva från Japan efter Tsunamin.
 
 
Vi blev erbjudna att följa med hem till Banku och grilla fisk. Vi köpte med oss färsk fisk och massa kryddor. Han hade en väldigt fin familj, mamman var hela tiden glad och hans ena dotter var väldigt pratig vilket ledde till en hel del roliga konversationer, mycket om våra olika kulturer. Det är mycket som skiljer mellan oss, men jag tycker det är kul att få både uppleva och lära mig av deras sätt att leva.
Instressant att få se dom fixa maten till oss, på golvet skalade han nog tio (!!) vitlökar som skulle ner i maten (vi använder kanske 2-3 klyftor hemma). De äter dessutom aldrig med bestick här och vi ville inte vara sämre, så det var bara att apa efter. Det är mer teknik än man tror att äta med händerna utan att det ska se ut som man grisar! Haha Vi lyckades inte iallafall.
Laga mat med enkla medel, väldigt enkel bostad i övrigt som vi dock inte tog kort på.
 
Slutkörda och nöjda efter en händelserik dag!

Ett livstecken!

Permalink | Sri Lanka '14 | Kommentarer (3)
2014-02-10 01:18:00

Sådär, nu har jag lite tid över att uppdatera er en snabbis. Vi har hunnit med en hel del på dessa dagar och jag kommer berätta allt kul, men jag börjar med de första dagarna.

Resan började egentligen bra, att sätta sig på flyget var en lättnad! Efter vår mellanlandning var tanken att vi skulle sova så vi kunde vara pigga en hel dag, men jag började må dåligt och fick krama flygets toalett de sista två timmarna innan jag blev tvungen att sätta mig i flygstolen! Hemska resa! Personalen tog detta på största allvar och var verkligen supersnälla, jag kunde först inte stå så de körde fram en rulstol som jag fick åka med genom hela flygplatsen. Även om jag kanske kunde ha gått tillslut så var det skönt att få bli omhändertagen och jag hade dessutom aldrig åkt rullstol, hehe. Jag och gamingarna fick åka före alla i kön. Men hur som, ingen större fara, mådde bra efter att vi kommit fram och fått sova en hel dag! haha

Och nu hinner jag inte skriva mer för klockan är 6 på morgonen och vi ska åka inåt i landet på äventyr. Ni kan kika på bilderna nedan, de mesta talar nog för sig själva!
 
Uppdaterar mer om några dagar!

Denna fika kostade oss 12kr! haha Nästan pinsamt billigt!

 
 
 
 
 
 
 

Makeup

Permalink | Livet i Norge | Kommentarer (0)
2014-02-02 11:35:05

Loeael hade ebjudande att göra en gratis makeup under helgen värde 400kr, så Thea och jag gick dit för att ta del av det. Vi båda blev sminkade och fick lite bra tips. Sen såklart blev det endel smink handlat, men fick ett nagellack, en produkt och en sminkväska helt gratis tack vare ett erbjudande de hade plus mitt stämpelkort jag hade, så det blev ju bra!
 
 
 

Min fredag

Permalink | Happenings | Kommentarer (0)
2014-02-02 11:00:00

Härliga fredag. Min sista dag på jobbet och det var på ett sätt en lättnad att gå därifrån, men samtidigt är det alltid  tråkigt att lämna de personerna man lärt känna. Förhoppningsvis kan vi hålla kontakten efteråt. :)

En liten kul grej var att det kom in en kund härom dagen och letade efter en jacka med luva. Jag har en sån som jag köpte i höstas, har använt den en gång, så jag frågadade vilken storlek och berättade att jag hade en hemma. Så hon kom tillbaka på fredagen, såg på den och köpte den! Så jäkla skönt att bli av med den och även få lite pengar för det.

En annan sak som hände denna dag var att vi sa upp vår lilla 23 kvadrat för att flytta till en minst dubbelt så stor lägenhet! Det är inte många som vet om det, men vi har iallafall varit på visning hos en av Sonnys bekanta, så efter lite om och men ska vi få flytta in i en heeelt underbar lägenhet i början på april! Ni får se bild vid ett senare tillfälle, men jag blev helt förälskad på en gång!

Min fredag avslutades med en lyckad snackskväll tillsammans med Sara, Sonny och Thea.